Rapport från galakvällen på Svenska Läkaresällskapet den 10 april

av | 2025-04-17 | 0 Kommentarer

En sammanfattning av galakvällen på Svenska Läkaresällskapet den 10 april

Forskarna hade anslutit sig. Fellows – både nya och gamla – strålade. Ihre-familjen var där, likaså representanter från Svenska Läkaresällskapet. Alla hade de samlats den 10 april för att tillsammans fira något mycket speciellt: 10-årsjubiléet av Bengt Ihre Fellowship! Några av de som format den ursprungliga idén och lanserat fellowshipet var också på plats vilket skapade en varm och inspirerande stämning.

Kvällen hölls i Svenska Läkaresällskapets eleganta lokaler och bjöd på en glittrande kombination av vetenskap, bubbel och gemenskap – helt i Bengt Ihres anda. Programmet inleddes med att Cia Ihre Lundgren delade fondens historia och berättade om familjens engagemang i att främja medicinsk forskning samt om arvet från både Bengt och Thomas Ihre. Därefter tog Charlotte Hedin vid med att ge en överblick av de 37 Fellows som fått stipendiet hittills.

Sedan följde ett pärlband av presentationer från tidigare Fellows, alla med starka berättelser om forskningsdriv, internationella samarbeten och hur stipendiet påverkat deras liv.

Anna Löf Granström, barnkirurg vid Karolinska och Fellow 2018, talade om utmaningen i att vårda barn med medfödda missbildningar som överlever till vuxen ålder och hur hennes utlandsvistelse lett till viktiga samarbeten.

Ola Olén, barnläkare från samma sjukhus och Fellow 2015, beskrev hur stipendiet blev en tydlig tipping point i hans forskarkarriär.

Olov Norlén, endokrinkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Fellow 2015, berättade om sin forskning på neuroendokrina tumörer med en personlig touch i att forskningen kan göra skillnad både för kändisar och familjen.

Därefter presenterade Ernesto Sparrelid, leverkirurg vid Karolinska och Fellow 2019, sin forskning inom leverfunktionsstudien. Han förklarade hur 4-embolisering kan leda till ökad levertillväxt och betonade vikten av vetenskapligt tvivel med hjälp av Dunning-Kruger-effekten; en påminnelse om nödvändigheten av ödmjukhet inför kunskapsgränser.

Charlotte Hedin från Karolinska Universitetssjukhuset och Fellow 2015 beskrev sin egen erfarenhet av att bygga nätverk i ett nytt land och hur betydelsefullt detta fellowship varit i hennes karriär.

Roberto Valente, kirurg vid Universitetssjukhuset i Umeå och Fellow 2021, presenterade SPEARMINT-TRIAL; en studie om palliativ ERCP och RFA-ablation vid inoperabla tumörer. Han delade även insikter från arbete med IPMN och periampullära tumörer.

Därefter tog Antonio Molinaro, internmedicinare vid Sahlgrenska i Göteborg och även han Fellow 2021, upp frågan om varför vissa patienter utvecklar PSC. Han berättade om upptäckten av mikrobiella metaboliter som driver sjukdomen och den s k spurious association paradox. Han avslutade med att stolt nämna att han nu även startat sitt eget laboratorium.

Slutligen talade Malin Enblad, kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Fellow 2022, om sin forskning på signetringcellcancer i tarmen, dess epidemiologi, klinisk presentation, histopatologi och molekylärbiologi. Hon betonade att miljön påverkar både cancercellernas utveckling och forskarnas utveckling som individer!

Charlotte Hedin och Cia Ihre Lundgren gav några avslutande ord och tackade alla som deltagit.

Maria Johansson, som har varit en nyckelperson i organiserandet av detta Fellowship sedan början av 2023 och dessutom ansvarat för den mycket lyckade Galakvällen, tackades varmt. Alla talare uttryckte på olika sätt hur avgörande det varit att få Bengt Ihre Research Fellowship – just i det skede där man ofta befinner sig mellan vision och verklighet, i en utmanande men kreativ fas i karriären. Därefter fortsatte firandet med en generös buffé och mingel bland forskare, vänner och kollegor. Det blev en kväll fylld av inspiration, gemenskap och framtidstro – en hyllning till vetenskapen, nyfikenheten, samarbeten och värdet av att inte ge upp!

Mot nästa decennium! 🌟

Ansök till Fellowship-programmet!

Vem söker? Disputerad läkare med minst påbörjad specialisttjänstgöring inom gastroenterologisk eller gastrokirurgisk specialitet. Sökande ska ej ha uppnått docentnivå. Endast medlemmar i Svenska Läkaresällskapet är behöriga att söka. Tidsgräns för sökande efter disputation 10 år, undantag för föräldraledighet.

För vilken period? Fellowship-programmet löper under 2 år och ska vara förenat med klinisk tjänstgöring. Fellowperioden startar 1 september 2025.

När? Sista ansökningsdag är 1 februari 2025.

Hur? Ansökan, som ska skrivas på svenska, ska innehålla:

  • * Komplett kontaktinformation
  • * Personlig motivering till sökt Fellowship (max 400 ord) samt kontaktuppgifter till två referenspersoner
  • * Kort CV (max 2 sidor) ska innehålla utbildning (grund/avanc, fo-utb), anställningar, meriter och utmärkelser (handledning, bidrag erhållna i konkurrens, priser utmärkelser och övriga meriter) i denna ordning
  • Komplett lista av publicerade peer-reviewbedömda artiklar
  • * Forskningsprogram (max 5 sidor inklusive referenser) ska innehålla rubrikerna (i nedanstående ordning) :
  1. 1. Projekttitel
  2. 2. Vetenskaplig sammanfattning
  3. 3. Övergripande mål
  4. 4. Frågeställning
  5. 5. Bakgrund
  6. 6. Projektbeskrivning
  7. 7. Etiktillstånd
  8. 8. Budget
  9. 9. Framtidsplaner
  • * Resursintyg från verksamhetschef (exempel finns på hemsidan)

Ansökan skickas elektroniskt i PDF-format (i ovanstående ordning) som ett dokument till: info@ihrefellowship.se

För frågor angående detta fellowship kontakta Maria Johansson info@ihrefellowship.se